Wat ligt er eigenlijk in de Goudse bodem en wat voor opgravingen zijn er zoal geweest? De leden van de 55-jarige archeologische vereniging Golda vertellen er graag over aan Paul Abels in de rubriek ‘Ooggetuigen’.
Ons – nu negentigjarig – redactielid Henny van Dolder-de Wit schrijft een vervolg op haar artikel in Tidinge nr. 2 van 2023. In deze bijdrage doet ze uit de doeken hoe aan het gebruik van begraafbriefjes een einde kwam. Daarbij geeft ze een mooi tijdsbeeld van Gouda door de eeuwen heen.
De wijk Korte Akkeren stond bekend om haar grote industrieën. De bekendste daarvan weet iedere Gouwenaar wel te noemen, vroeger de kaarsenfabriek nu bekend onder naam Cargill.
Een ander groot bedrijf was de krijtmalerij van Vingerling. Het ontstaan, de bloei en de teloorgang van het bedrijf wordt beschreven door Jean-Philippe van der Zwaluw.
Het jaar 1672 en de Oude Hollandse Waterlinie blijft ons ook na de 350-jarige herdenking in 2022 bezighouden. Gouda was geen vestingstad in die tijd, maar lag wel dichtbij die linie.
Leen Ouweneel vraagt zich dan ook af of het Goudse achterland, tussen Gouwe en Wiericke, een onbekend deel van de Oude Hollandse Waterlinie was?